Billie Eilish heeft nieuw album klaar: "Typisch Billie en toch vernieuwend" (2024)

Billie Eilish heeft nieuw album klaar: "Typisch Billie en toch vernieuwend" (1)

Op haar 22e heeft Billie Eilish al haar derde album uit: 'Hit me hard and soft' Foto: AP

De Amerikaanse popster Billie Eilish heeft een nieuw album klaar dat om middernacht wereldwijd is uitgekomen: 'Hit me hard and soft'. Studio Brussel liet het album in première gisteravond al horen aan de Belgische fans. Eilish heeft haar 10 nieuwe nummers zelf ook al exclusief voorgesteld tijdens een luisterparty in New York. MNM-presentatrice Cato Peeters was erbij. "Billie werd uitzinnig onthaald, alsof ze een concert zou spelen."

Kirsten Sokol

Studio Brussel mocht exclusief het integrale album van Billie Eilish uitzenden, voor de wereldwijde release om middernacht. Luister naar 'Hit me hard and soft'via VRT MAX.

Het voorjaar van 2024 is dat van de vrouwelijke popsterren, want na Beyoncé, Taylor Swift en Dua Lipa brengt ook Billie Eilish (22) nieuwe muziek uit. Creatieve steun en toeverlaat is opnieuw broer Finneas (26) geweest, zowel tijdens het schrijven van de nummers, als in de rol van producer van 'Hit me hard and soft'.

"We zijn eraan begonnen in het najaar van 2022, maar we hadden het eerste nummer pas tegen het eind van 2022 af: openingssong 'Skinny'. Meteen daarna hebben we Barbie-nummer 'What was I made for?' gemaakt. Tegen mei 2023 was alles geschreven", aldus Eilish naar aanleiding van de release.

De 10 nummers zijn goed voor ruim 43 minuten muziek, die Eilish zelf omschrijft als haar meest gewaagde en persoonlijke werk tot nu toe. Zewil hiermee mensen "zowel hard als zacht raken".

Opvallend: Eilish roept iedereen expliciet op om het album integraal te beluisteren in de volgorde van de tracklist, omdat ze doorheen de nummers een verhaal opbouwt. Atypisch in Spotifytijden waar tussen nummers en genres wordt gezapt en op TikTok enkel de catchy passages van liedjes viraal gaan. Daarom heeft Eilish voorlopig nog geen single gelost: ze wil geen liedjes "voortrekken of buiten hun context laten horen".

Billie Eilish heeft nieuw album klaar: "Typisch Billie en toch vernieuwend" (2)

Billie Eilish met haar broer Finneas O'Connell op de Oscars, waar ze samen in de prijzen vielen voor Barbie-nummer 'What was I made for?' Foto: AP

Meer vol stemgeluid naast typisch 'fluisterzingen'

Eilish heeft haar album gelanceerd in New York en Los Angeles op 2'listening parties'. MNM-presentatrice Cato Peeters en MNM-luisteraar Mali waren erbij in een omgebouwde basketbalzaal in New York.

"De sfeer was de hele tijd uitzinnig, met veel gegil. Het is natuurlijk bijzonder om Billies nieuwe muziek in haar aanwezigheid én voor de rest van de wereld te ontdekken", vertelt Peeters.

Broer Finneas was er enkel bij als cameraman, maar voor de rest was de setting die van een Billie Eilish-concert. "Weliswaar zonder livemuziek en met weinig bindteksten. Ze heeft bijna niets verteld over de nummers. Billie heeft het integrale album afgespeeld, ondersteund met rook en aangepaste belichting. Ze wandelde over het lege podium, danste mee in de vibe, en ging af en toe zitten."

Billie Eilish experimenteert continu en is een genre op zichzelf

De meeste respons kwam op 'Lunch'. "De fanfavoriet, want hierop ging de hele zaal los. Het circuleert sinds Coachella online en Billie heeft al verteld over de videoclip, dus dit wordt de eerste single. Goede keuze, want door de catchy oneliners kan het een hit worden."

Het breekbare 'Wildflower' heeft de zaal volledig stil gekregen voor een emotioneel moment. "Alles klinkt typisch Billie en tegelijk vernieuwend. Samen met Finneas heeft ze weer een eigen universum gecreëerd."

"Ze is als experimentele popartiest een genre op zichzelf. Ze zal nooit muziek uitbrengen die klinkt als de trends van het moment. Nieuw is dat ze veel minder met haar kenmerkende fluisterstem zingt en meer doorzingt met haar volledige stemcapaciteit."

Bekijk: na de albumvoorstelling zag MNM-presentatrice Cato Peeters Billie Eilish vertrekken

Billie Eilish heeft nieuw album klaar: "Typisch Billie en toch vernieuwend" (3)

Videospeler inladen...

Nummers over geaardheid en persoonlijke groei

'Hit me hard and soft' gaat volgens Eilish over de groei die ze de voorbije jaren heeft doorgemaakt. Ze was amper 14 toen haar nummer 'Ocean eyes' online viraal ging, en amper 17 toen ze met 'Bad guy' een wereldhit scoorde. Het muzikale verhaal van hoe zij de voorbije jaren beleefd heeft, klinkt soms ingetogen en dan weer uitbundig, strijdbaar en experimenteel, zoals het nummer 'Bittersuite'.

Openingsnummer 'Skinny' is breekbaar en heeft door de violen iets weg van Eilish' James Bondsong 'No time to die'. Zelf noemt ze dit het 'zusterlied' van Barbiesoundtrack 'What was I made for?' omdat ze beide liedjes in dezelfde periode heeft geschreven.

Andere nummers zijn meer elektronisch en dus dansbaar, zoals 'Chihiro'. Die titel verwijst naar een Japanse voornaam en betekent 'duizend vragen'. En dan is er het positief onthaalde 'Lunch', over Eilish' geaardheid en vrouwenliefde in het algemeen.

Ik heb de voorbije jaren gevonden wie ik echt ben. Ik speel geen personage

"Ik heb het deels geschreven voor ik ben beginnen experimenteren en een deel tijdens die ontdekkingsfase. Ik weet al mijn hele leven dat ik op meisjes val, alleen heb ik dat pas vorig jaar bewust beseft", vertelde ze eerder in muziekmagazine Rolling Stone. "Het is een poppy nummer en ik hou enorm van de manier waarop de tekst in elkaar zit."

"Ik vertel mijn persoonlijke verhaal niet alleen via de teksten, maar het album weerspiegelt door de opbouw in zijn geheel een periode van evolutie en groei. Ik heb de voorbije jaren gevonden wie ik ben. Deze muziek toont meer dan ooit waar ik voor sta. Ik ben er fier op dat ik geen personage speel", aldus Eilish.

'Birds of a feather' is dan weer te horen op de soundtrack van seizoen 3 van de populaire Netflixreeks 'Heartstopper', over de ontluikende liefde tussen twee schooljongens.

Opvallend: de Franstalige titel 'L'amour de ma vie'. In het experimentele nummer zwaait ze - niet in het Frans maar gewoon in het Engels - een voormalig lief uit met vervormde stem. "Ik was de liefde van je leven, maar jij de mijne niet", klinkt het in de ballade die naar een dancenummer evolueert.

In het nummer ervoor 'The greatest' bezingt Eilish haar eenzaamheid en onzekerheid. Vanaf het midden schreeuwt ze het uit met haar volle stem. Ondanks het thema is dit Eilish' persoonlijke favoriet op het album.

"Dit nummer is voor mij de kern van dit project, de absolute doorbraak van hoe eerlijk ik plots kan zijn in mijn muziek. Benieuwd hoe dit gaat binnenkomen bij mensen. Ik wil vooral geen rolmodel zijn: laat mij maar gewoon Billie zijn", aldus de zangeres in Rolling Stone.

Billie Eilish heeft nieuw album klaar: "Typisch Billie en toch vernieuwend" (4)

'Water speelt vaak een rol in mijn visuals', vertelt Eilish over het artwork bij het album, met duistere onderwaterfoto's Foto: William Drumm

De tracklist van 'Hit me hard and soft':

 1. 'Skinny'
 2. 'Lunch'
 3. 'Chihiro'
 4. 'Birds of a feather'
 5. 'Wildflower'
 6. 'The greatest'
 7. 'L'amour de ma vie'
 8. 'The diner'
 9. 'Bittersuite'
 10. 'Blue'

Meest gelezen

 1. Nederland Baby overleden die in "zorgwekkende toestand" was aangetroffen in auto in Rotterdam, "voertuig had Belgische nummerpl... ma 08 jul 19:47
 2. COVID-19 Hilde (55) en Amos (28) krijgen nieuwe, persoonlijke behandeling voor long covid: "Mijn situatie is weer leefbaar" ma 08 jul 17:56
 3. Brugge Gemaskerde man duwt gids water in tijdens tour in Brugge: "Heb kleren uitgewrongen en rondleiding afgemaakt" ma 08 jul 18:07
 4. Olympische Spelen Taliban erkennen vrouwen in delegatie van Afghanistan op Olympische Spelen niet ma 08 jul 16:58
 5. Erfgoed 2 pistolen van Napoleon met pijnlijke geschiedenis voor 1,7 miljoen euro geveild ma 08 jul 16:45
 6. Consument Weervrouw Jacotte Brokken wordt chagrijnig van opmerkingen over 'slechte weer': "Het is echt niet zo erg als mensen d... 05:00
 7. Binnenland Veiligheidscoördinator over fatale parachutesprong in Diest: "Windsnelheid was met 10 knopen niet overdreven hoog" ma 08 jul 18:38
 8. Heusden-Zolder BEKIJK: 338 verwaarloosde schapen worden geschoren in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder ma 08 jul 12:54
 9. Ieper Ree doodgereden in centrum Ieper: "Bewijs dat hun aantallen sterk zijn toegenomen" ma 08 jul 20:42
 10. Justitie Rechter verplicht voor het eerst 3 weigeraars om digitale meter te laten installeren ma 08 jul 16:14
Billie Eilish heeft nieuw album klaar: "Typisch Billie en toch vernieuwend" (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 6359

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.