Eerste dag Britten zonder Queen: wat staat er te gebeuren? (2024)

Ga naar de inhoud

Herdenking Elizabeth

Groot-Brittannië wordt vandaag voor het eerst sinds lange tijd wakker zonder koningin Elizabeth. De Queen wordt vandaag herdacht in het Lagerhuis en Britse media verwachten een minuut stilte in het hele land. Een ander belangrijk moment: de speech van de nieuwe monarch, koning Charles III.

Koningin Elizabeth overleed gisteren op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral. Naast zijn toespraak (waarvan het tijdstip nog onbekend is), wacht koning Charles een audiëntie met de kersverse Britse premier Liz Truss en het kabinet.

Minuut stilte

Verder houdt het Britse Lagerhuis vandaag een herdenking die rond het middaguur begint. Het House of Commons verwacht dat de vergadering tot 22.00 uur duurt. De bijeenkomst staat onder leiding van de voorzitter, de Speaker.

Hoewel onder de codenaam London Bridge door de Britse overheid minutieus is voorbereid wat er vanaf de dood van Elizabeth allemaal gebeurt, is het volgens Britse media nog niet helemaal duidelijk hoe de komende dagen er precies uit zullen zien. The Guardian schrijft dat vandaag waarschijnlijk in het hele land een minuut stilte wordt gehouden.

Lees ook: Charles morgenochtend officieel benoemd tot koning

Ook klinken er ceremoniële saluutschoten bij Hyde Park en Tower Hill in de Britse hoofdstad om de koningin te herdenken, schrijft de krant.

Omdat Elizabeth in Balmoral is overleden, zal zij volgens het plan Operatie Eenhoorn eerst worden opgebaard in Holyroodhouse, een paleis in Edinburgh dat als haar officiële Schotse residentie geldt. Vervolgens wordt zij naar Londen gebracht.

Nationale rouw

In Groot-Brittannië geldt een periode van nationale rouw die na tien dagen eindigt met de uitvaartdienst van de Britse monarch, voor eerst sinds 1760 in Westminster Abbey. Elizabeth wordt daarna bijgezet in St. George's Chapel bij haar woonkasteel Windsor, waar ruim een jaar geleden ook haar man Philip zijn laatste rustplaats vond.

Gisteren kwamen veel Britten naar Windsor Castle om de koningin een laatste eer te bewijzen:

Britten in rouw na overlijden Queen: 'Ze was alles voor ons'

01:13

Buiten Buckingham Palace begon een menigte spontaan te zingen: "God save the Queen."

Na het overlijden van de Queen bleven de condoleances van wereldleiders en andere prominenten binnenstromen. Kort nadat de dood van Elizabeth bekend werd, was de Britse Premier Liz Truss een van de eersten die reageerde. "We zijn allemaal ondersteboven door de dood van Queen Elizabeth", zei Struss. "Ons land is gegroeid en tot bloei gekomen onder haar."

Britse beroemdheden

Verder reageerden onder meer de Paus, verschillende koningshuizen, de Japanse premier Fumio Kishida, VN-chefAntónio Guterres, de Amerikaanse president Joe Biden en zelfs Vladimir Poetin op de dood van de monarch. "In een wereld van constante verandering was ze een stabiele aanwezigheid en een bron van troost en trots", zei Biden over de koningin.

Ook Britse beroemdheden stonden stil bij de dood van de Queen. 'Net als de rest van de natie heb ik met verdriet vernomen dat koningin Elizabeth is overleden', schreef Elton John op sociale media. De Britse zanger Paul McCartney schreef na haar overlijden 'God zegene de koningin en lang leve de koning' op Twitter.

Ook de Britse kranten rouwen vanochtend om Elizabeth. 'We hebben van u gehouden, mevrouw', schrijft The Sun. 'U deed uw plicht', meldt The Daily Star.

Verschillende kranten, waaronder The Guardian en The Times, publiceren een portret dat in 1953 werd gemaakt bij de kroning van Elizabeth. 'Een leven in dienst', schrijft The Times bij de afbeelding. The Guardian wijdt negentien pagina's aan het leven van de Queen (1926-2022).

Harten gebroken

The Mirror schrijft op de voorpagina bij een recente afbeelding van Elizabeth 'bedankt'. The Daily Express meldt, in hoofdletters, dat 'onze geliefde koningin dood is' bij een zwart-witafbeelding van de monarch. The Daily Telegraph schrijft bij diezelfde foto: 'Verdriet is de prijs die we betalen voor liefde'. The Daily Mail schrijft op de voorpagina van een 'speciale historische editie' dat 'onze harten zijn gebroken'.

Bekijk ook: Koningin Elizabeth overleden: 70 jaar op de Britse troon

04:02

Koningin Elizabeth van Groot-Brittannië is overleden. Een instituut, zo mag je haar wel noemen, is niet meer.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

'Grootste vijand' Nieuwe satellietbeelden: Noord-Korea bouwt muren bij grens Zuid-Korea
Van 'bedreigd' naar 'kwetsbaar' Zeldzame lynx komt terug: 'Grootste herstel van een kattensoort ooit'
Ook niet hom*o Franse vrouwen voor rechter om claim dat Brigitte Macron trans is
The Hunger Games Acteur Donald Sutherland (88) overleden
30 juni verkiezingen Franse verkiezingen in teken van verkrachting 12-jarig Joods meisje
Honden Bijzonder cadeau voor Poetin na bezoek aan Noord-Korea
Eerste dag Britten zonder Queen: wat staat er te gebeuren? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6096

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.