Kronisk depression - behandling, orsak, symptom — Psykiatrispecialisterna - ADHD-utredning (2024)

Kronisk depression / Dystymi - symptom, orsak och behandling:

Kronisk depression, även kallad dystymi, är en kronisk form av depression. Du kan tappa intresset för normala dagliga aktiviteter, känna dig hopplös, sakna produktivitet och ha låg självkänsla och en övergripande känsla av otillräcklighet. Dessa känslor varar i åratal och kan väsentligt störa dina relationer, skola eller arbete och dagliga aktiviteter.

Om du har kronisk depression kan du ha svårt att vara pigg även vid glada tillfällen - du kan beskrivas som en dyster personlighet, ständigt klaga eller vara oförmögen att ha kul. Även om ett ihållande depressivt tillstånd inte är lika allvarligt som allvarlig depression, kan ditt nuvarande deprimerade mående vara milt, måttligt eller svårt.

På grund av den kroniska karaktären av kronisk depression kan behandlingen av depressionssymtomen vara en utmaning, men en kombination av samtalsterapi (psykoterapi) och medicinering kan vara effektiv vid behandling av detta tillstånd.

Symtom vid kronisk depression / dystymi

Kronisk depression brukar komma och gå under flera år, och deras intensitet kan förändras med tiden. Men vanligtvis försvinner symtomen inte mer än två månader i taget. Dessutom kan allvarliga depressionsepisoder inträffa under tiden man har kronisk depression. Detta kallas då för dubbel depression.

Symtom på kronisk depression kan orsaka betydande lidande och kan innefatta:

  • Förlust av intresse för dagliga aktiviteter

  • Tomhet eller nedstämdhet

  • Hopplöshet

  • Trötthet och brist på energi

  • Låg självkänsla, självkritik eller oförmåga

  • Koncentrationsproblem och problem med att fatta beslu*t

  • Irritabilitet eller överdriven ilska

  • Minskad aktivitet, effektivitet och produktivitet

  • Undvikande av sociala aktiviteter

  • Skuldkänslor och oro över det förflutna

  • Dålig aptit eller överätande

  • Sömnproblem

Hos barn kan symtom på kronisk depression innefatta deprimerat stämningsläge och irritabilitet.

När ska man söka läkare för kronisk depression / dystymi?

Eftersom dessa känslor har pågått så länge kan du komma ihåg kan det känna som att de alltid kommer att vara en del av ditt liv. Men om du har några symptom på kronisk depression, sök läkare. Tala med din primärvårdsläkare om dina symtom. Eller sök hjälp direkt från en psykolog. Du kan också ringa 1177 som kan guida dig rätt.

Om du tror att du kan skada dig själv eller försöka begå självmord, ring 112 eller gå oannonserat till din lokala psykiatriska akutmottagning där de kan hjälpa dig.

Orsaker till kronisk depression / dystymi

Den exakta orsaken till kronisk depression är inte känd. Som med klinisk depression kan det innebära vara mer än en orsak, till exempel:

Biologiska skillnader. Personer med ihållande depression kan ha fysiska förändringar i hjärnan. Betydelsen av dessa förändringar är fortfarande osäker, men de kan så småningom hjälpa till att hitta orsaker.

Kemin i hjärnan. Neurotransmittorer är naturligt förekommande hjärnkemikalier som sannolikt spelar en roll vid depression. Ny forskning tyder på att förändringar i funktion och effekt av dessa signalsubstanser och hur de interagerar med neurokretsar som är involverade i att upprätthålla humörstabilitet kan spela en viktig roll vid depression och behandling.

Ärvda egenskaper. Persistent depressiv störning verkar vara vanligare hos personer vars blodsläktingar också har tillståndet. Forskare försöker hitta gener som kan vara inblandade i att orsaka depression.

Livshändelser. Precis som vid större depression kan traumatiska händelser som förlust av en älskad, ekonomiska problem eller hög stress utlösa ihållande depressiv störning hos vissa människor

Riskfaktorer för kronisk depression / dystymi

Kronisk depression / dystymi börjar ofta tidigt - i barndomen, tonåren eller unga vuxna livet - och är kronisk. Vissa faktorer verkar öka risken för att utveckla eller utlösa persistent depressiv störning, inklusive:

  • Att ha en förstagrads-släkting med depression eller andra depressiva syndrom

  • Traumatiska eller stressiga livshändelser, såsom förlust av en älskad eller ekonomiska problem

  • Personlighetsdrag som inkluderar negativitet, såsom låg självkänsla och att vara för beroende, självkritisk eller pessimistisk

  • Historik om andra psykiska sjukdomar, till exempel en personlighetsstörning

  • Komplikationer

  • Tillstånd som kan kopplas till ihållande depressiv störning inkluderar:

  • Minskad livskvalitet

  • Major depression, ångestsjukdomar och andra humörstörningar

  • Drogmissbruk

  • Relationssvårigheter och familjekonflikter

  • Skol- och arbetsproblem och minskad produktivitet

  • Kronisk smärta och allmänna medicinska sjukdomar

  • Suicidala tankar eller beteende

  • Personlighetsstörningar eller andra psykiska störningar

Förebyggande behandling av kronisk depression / dystymi

Det finns inget säkert sätt att förhindra ihållande depression. Eftersom det ofta börjar i barndomen eller under tonåren kan identifiering av barn med risk för tillståndet hjälpa dem att få tidig behandling.

Strategier som kan hjälpa till att lindra symptom inkluderar följande:

Vidta åtgärder för att kontrollera stress, öka din motståndskraft och öka din självkänsla.

Ta kontakt med familj och vänner, särskilt i kristider, för att hjälpa dig att klara hårda perioder.

Få behandling vid det tidigaste tecknet på ett problem för att förhindra att symtomen försämras.

Överväg att få långvarig underhållsbehandling för att förhindra återfall av symtom.

Diagnos av kronisk depression / dystymi

Om din läkare misstänker att du har kronisk depression kan undersökningar och tester omfatta:

Fysisk undersökning: Läkaren kan göra en fysisk undersökning och ställa djupgående frågor om din hälsa för att avgöra vad som kan orsaka din depression. I vissa fall kan det vara kopplat till ett underliggande fysiskt hälsoproblem.

Laboratorietester: Din läkare kan beställa labprover för att uteslu*ta andra medicinska tillstånd som kan orsaka depressiva symptom. Till exempel kan din läkare beställa ett blodprov för att ta reda på om din sköldkörtel är underaktiv (hypotyreos).

Psykiatrisk utvärdering: Detta inkluderar att diskutera dina tankar, känslor och beteende och det kan innehålla ett frågeformulär som hjälper dig att hitta en diagnos. Denna utvärdering kan hjälpa dig att avgöra om du har kronisk depression eller ett annat tillstånd som kan påverka humöret, till exempel depression, bipolär sjukdom eller säsongsdepressioner.

För en diagnos på kronisk depression skiljer sig symptomen för en vuxen något från ett barns:

För en vuxen ska man ha haft deprimerat stämningsläge större delen av dagen i två eller flera år

För ett barn ska det ha varit deprimerat stämningsläge eller irritabilitet större delen av dagen i minst ett år

Symtom orsakade av kronisk depression kan variera från person till person. När kronisk depression börjar före 21 års ålder kallas det tidig debut; om det börjar vid 21 års ålder eller äldre kallas det sen debut.

Behandling av kronisk depression / dystymi

De två huvudbehandlingarna för kronisk depression är medicinering och samtalsterapi (psykoterapi). Den behandlingsmetod som din läkare rekommenderar beror på faktorer som:

Allvarligheten på dina symtom

Dina personliga preferenser

Tidigare behandlingsmetoder du testat

Din förmåga att tolerera mediciner

Andra problem med psykisk ohälsa du kan ha

Läkemedel vid kronisk depression / dystymi

De typer av antidepressiva medel som oftast används för att behandla kronisk depression inkluderar:

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI)

Serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI)

Tricykliska antidepressiva medel (TCA)

Om du har kronisk depression med inslag av social fobi skall du absolut be om att få testa MAO-hämmare.

Den lindrigaste MAO-hämmaren kallas Aurorix (moklobemid) och trappas upp till maxdos 150mg 2st kl8 och 2st kl 13. (Tar man Aurorix för sen kan man få svårt att sova). Aurorix har pigghet som biverkan. Den har vanligtvis inga sexuella biverkningar och är särskilt effektiv vid social fobi och vid kombinationen kronisk depression/social fobi. Aurorix kräver inga kostrestriktioner som de irreversibla MAO-hämmarna Parnate och Nardil. Man får inte kombinera Aurorix med SSRI, SNRI eller TCA. Den går dock utmärkt att kombinera med litium.

Att hitta rätt medicin vid kronisk depression / dystymi

Du kan behöva testa flera mediciner eller en kombination innan du hittar en som fungerar. Detta kräver tålamod, eftersom vissa mediciner tar flera veckor eller längre för full effekt och för att biverkningar lättar när din kropp anpassar sig.

slu*ta inte ta ett antidepressivt medel utan att tala med din läkare - din läkare kan hjälpa dig att gradvis och säkert minska din dos. Att avbryta behandlingen plötsligt eller sakna flera doser kan orsaka abstinensliknande symtom, och att slu*ta plötsligt kan orsaka en plötslig försämring av depressionen.

När du har kronisk depression kan du behöva ta antidepressiva läkemedel kontinuerligt för att hålla symptomen under kontroll

Psykoterapi vid kronisk depression / dystymi

Psykoterapi är en allmän term för behandling av depression genom att prata om ditt tillstånd och relaterade problem med en psykolog eller terapeut. Psykoterapi är också känd som samtalsterapi eller psykologisk behandling.

Olika typer av psykoterapi, såsom kognitiv beteendeterapi, kan vara effektiva för kronisk depression. Du och din terapeut kan diskutera vilken typ av terapi som är rätt för dig, dina mål för terapi och andra frågor, till exempel behandlingens längd.

Psykoterapi kan hjälpa dig:

  • Anpassa dig till en kris eller annan aktuell svårighet

  • Identifiera problem som bidrar till din depression och ändra beteenden som gör det värre

  • Identifiera negativa övertygelser och beteenden och ersätt dem med friska, positiva

  • Hitta bättre sätt att hantera och lösa problem

  • Utforska relationer och erfarenheter och utveckla positiva interaktioner med andra

  • Återfå en känsla av tillfredsställelse

  • Lära dig att sätta realistiska mål för ditt liv

Livsstilsfaktorer som kan lindra vid kronisk depression / dystymi

Kronisk depression är i allmänhet inte ett tillstånd som du kan behandla på egen hand. Men förutom professionell behandling kan detta hjälpa:

Håll dig till din behandlingsplan.

Hoppa inte över psykoterapipass eller möten, och även om du mår bra, hoppa inte över dina mediciner.

Ge dig själv tid att förbättra dig gradvis.

Lär dig mer om kronisk depression.

Utbildning om ditt tillstånd kan ge dig kraft och motivera dig att hålla dig till din behandlingsplan. Uppmuntra din familj att lära sig om sjukdomen för att hjälpa dem att förstå och stödja dig.

Var uppmärksam på varningssignaler på att en dubbel depression är på gång. Arbeta med din läkare eller terapeut för att lära dig vad som kan utlösa dina symtom. Gör en plan så att du vet vad du ska göra om symtomen förvärras eller återkommer. Kontakta din läkare eller terapeut om du märker några förändringar i symtomen eller hur du känner.

Överväg att involvera familjemedlemmar eller vänner för att hålla utkik efter varningssignaler.

Ta hand om dig själv.

Ät hälsosamt

var fysiskt aktiv och få gott om sömn

Överväg att promenera, jogga, simma, trädgårdsarbete eller annan aktivitet som du tycker om.

Att sova bra är viktigt för både ditt fysiska och psykiska välbefinnande.

Om du har problem med att sova, tala med din läkare om vad du kan göra.

Undvik alkohol och narkotika. Det kan verka som att alkohol eller droger minskar depressionsrelaterade symtom, men på sikt förvärrar de i allmänhet depression och gör det svårare att behandla. Tala med din läkare eller terapeut om du behöver hjälp med alkohol- eller droganvändning.

Våra tjänster:

Kronisk depression - behandling, orsak, symptom — Psykiatrispecialisterna - ADHD-utredning (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 5893

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.